Van A tot Ovidius: verken de Oudheid met Sanne

Categorieën Van A tot Ovidius

Zoals jullie misschien wel weten ben ik dit studiejaar begonnen met de studie Griekse en Latijnse Taal en Cultuur. Een hele mondvol. En ik ben enorm blij dat ik begonnen ben met deze studie. Ik merk dat hier mijn hart ligt, veel meer dan bij econometrie en ik dan ook dat een toekomstpad in de klassieken een plan is waar ik het meest gelukkig van ga worden. Al tijden loop ik rond met het idee om mijn liefde voor de Klassieke Oudheid en voor de talen Grieks en Latijn op de een of andere manier te gieten in een rubriek voor De Pagina Omslaan. Ik weet dat veel van mijn lezers vooral gericht zijn op Young Adult, maar ik wil jullie, mijn lezers, ook uitdagen om je te verdiepen in andere genres. Om ook andere dingen te proberen. En de Klassieken en Young Adult kunnen ook best samengaan.

AtotOvidius

Een deel van mijn collectie

En ik wil met een frisse blik jullie de wereld van de Grieken en de Romeinen illustreren. Ik wil in deze rubriek van alles behandelen: van A tot Z Ovidius dus zeg maar. En ik ga ook echt niet alleen maar taaie stof naar jullie toegooien. Een anekdote hier, een verhaaltje daar. Bovendien wil ik gaan duiken in de Young Adults, Fantasy en (historische) romans die zijn geïnspireerd op mijn geliefde Klassieke vrienden.

Wist je bijvoorbeeld dat A Court of Mist and Fury is geïnspireerd op Griekse mythologie? Maar ken je het verhaal van Hades en Persephone eigenlijk wel? En heb je wel eens gehoord van de YA Legacy of Kings dat het verhaal van de jonge Alexander de Grote vertelt, maar dan met een magische twist? Maar ook in ‘gewone’ leesboeken kunnen verwijzingen voorkomen naar de Klassieken, zoals een romantisch gedicht van Catullus in Outlander.

Ik wil deze rubriek afwisselend vormgeven. Ik wil het origineel houden, maar ook luchtig. Zowel toegankelijk voor lezers die totaal onbekend zijn met de verhalen, maar nog steeds leuk voor de gymnasiumleerling die er al het een en ander over gelezen hebben. Bovendien ga ik kijken hoe alles uitpakt en wat jullie het leukst vinden.

Hebben jullie weleens boeken gelezen die geïnspireerd waren door Griekse mythologie, op Romeinse geschiedenis of heb je misschien al eens iets van een klassieke auteur gelezen? En wat verwacht je van deze rubriek?

10 gedachten op & ldquo;Van A tot Ovidius: verken de Oudheid met Sanne

  1. Nice! Ik heb een keer een artikel voor het studiemagazine van GLTC Leiden geschreven over YA boeken met klassieke elementen. Mijn lieve studiegenootjes lezen vooral gegoede literatuur of klassieke teksten en mijn fangirl uitspraken komen niet echt aan (heb jij daar wel eens last van bij je twee studies?). Ik hoopte met het artikel wat meer mensen enthousiast te maken voor YA, maar het kan natuurlijk ook andersom!

    1. Nou, bij econometrie leest überhaupt bijna niemand.. Dus daar kan ik niet echt fangirlen. Bij GLTC is het een beetje verschillend. Bij sommigen weet ik dat ik gek kan gaan doen over YA, maar bij anderen ook dat ze dat niet zo snel zouden willen lezen. Ik probeer in mijn aanraders gewoon steeds na te denken: wie wil graag wat lezen.

  2. Een hartstikke leuk idee! Ik lees vaker historische romans of thrillers; deze zijn niet gebaseerd op klassiekers, maar op gebeurtenissen die plaatsvonden ergens in de geschiedenis.
    Ik ben benieuwd naar wat je ons voor gaat schotelen…
    Warme groet, Mieke

  3. Ik lees zelf ook graag de Klassieke schrijvers van weleer zoals Ovidius met zijn magische metamorfosen of Horitius met zijdeachtige gedichten. Het is leuk om de klassieke verhalen ook eens in een modern jasje te zien.

  4. Wat een toffe rubriek! Ik vind het altijd leuk om meer te weten te komen over mythologieën en de oudheid, maar krijg het geduld vaak niet opgebracht voor de echte klassieke boeken. Ik zie de overige posts in deze rubriek met plezier tegemoet 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.