Ik hoef helemaal niet zoveel te lezen

Categorieën Persoonlijk

Ik wil graag even mijn hart luchten. Bovendien is het al veel te lang geleden dat een dergelijke column als vandaag heb geschreven. Mensen veranderen. Jij verandert, ik verander. Misschien soms ten goede, soms ten kwade, misschien proberen we krampachtig de oude te blijven of willen anderen dat we de oude blijven.. we blijven dezelfde persoon, maar toch niet helemaal. Sinds ik begonnen ben met boekenbloggen heeft mijn leesgedrag een enorme ontwikkeling ondergaan. Zo ben ik opeens veel en veel meer gaan lezen en het soort boeken dat ik las veranderde ook.

En weet je ik denk dat het meer ervaren worden in het bloggen, het ontwikkelen van mijn eigen smaak en stijl, maar ook de invloed van mijn bachelor Griekse en Latijnse taal en cultuur allemaal zorgen dat mijn leesgedrag weer een enorme ontwikkeling ondergaat. Ja natuurlijk geniet ik nog steeds van boeken. Ja ik geniet nog steeds van goede YA Fantasy, maar ik geniet ook steeds meer van andere soorten fictie. Van historische romans of meer literaire fictie. Ik voel me vrij als ik zo divers kan en mag lezen, dat ik kan bepalen wat ik leuk en goed vind. Dat ik bepaal wat ik lees en me minder aantrek van de nieuwe releases.

Want onbewust las ik ongeveer een jaar terug toch veel voor mijn blog in plaats van voor mij. Maar misschien paste dat ook meer bij de doelen van mijn blog toen en de groeiambities van mijn blog toen. Maar eigenlijk heb ik die groeiambities volledig overboord gegooid. Tuurlijk ben ik blij met lezers en ik wil lezers blij maken met mijn artikelen, maar ik wil niet mijn artikelen aanpassen zodat een groter publiek ze leuk vindt. Mijn blog is niet mijn fulltime baan. Mijn blog is mijn uitlaatplek en een plek waar ik wil inspireren.

Maar ik dwaal af. Ik zei dat ik tegenwoordig bepaal wat ik wil lezen. En eigenlijk realiseer ik me steeds meer dat het niet uitmaakt hoeveel boeken je in een jaar leest. Of je hele boeken leest of alleen bepaalde passages. Het boeit me niet dat ik achterloop op mijn reading challenge. Het boeit me niet dat ik misschien niet alle nieuwe releases dit jaar kan lezen die ik wil lezen. Op mijn blog is het voor mezelf een motto geworden: kwaliteit voor kwantiteit. Ik lees liever een boek goed dan veel boeken. Door het lezen van boeken in het Latijn en het Grieks leer je veel aandachtiger bij de woorden stilstaan en ik merk dat ik als ik voor mijn ontspanning lees ook meer stil wil staan bij de tekst, bij de mooie zinnen aan de ene kant. Maar aan de andere kant het ook wil aandurven om een boek te lezen dat misschien wat taai overkomt, met zinnen die niet 1,2,3 te begrijpen zijn.

Velen beweren graag dat ze niet zo bezig zijn met het aantal boeken dat ze voor of achterlopen op hun reading challenge. Maar toch is een reading challenge iets wat zo vaak terugkomt op blogs of in gesprekken. Ik heb ook een reading challenge. Maar ik wil niet lezen voor mijn reading challenge. Ik wil lezen voor mijn ontspanning en ik wil lezen om een beter mens te worden. Want van boeken kan je belangrijke dingen leren. Niet alleen weetjes en feitjes, maar ook sociale kwesties.

En of ik dat nou in 50 boeken doe of in 20, het boeit me niet. Er zijn naast lezen zoveel andere hobby’s waar ik me momenteel mee bezig wil houden. Zo is GLTC voor mij niet alleen een studie, maar ook een hobby geworden. Maar ook is reizen heel belangrijk voor mij. Ik heb altijd de drang om weg te willen uit mijn standaard omgeving. En als ik in het buitenland ben kijkend naar een hoop oude stenen dan voel ik me toch het gelukkigst.

Laat ik toch nog een soort van conclusie bij schrijven. Wat heb ik nou willen zeggen? Dat mijn leessmaak is veranderd, dat mijn leeswensen ontwikkelen. En wie weet waar die ontwikkeling eindigt?

Merk je bij jou ook een duidelijke leesontwikkeling?

4 gedachten op & ldquo;Ik hoef helemaal niet zoveel te lezen

  1. Grappig, ik ben ook langzamer gaan lezen, ook door mijn studie. Ik heb veel nauwkeuriger leren lezen en daardoor haal ik zoveel meer uit de boeken die ik lees. Ik kan me ook niet meer voorstellen dat ik 2 jaar geleden nog 3 a 4 boeken per week las. Ik lees nu minder, maar heb er wel meer plezier in en de boeken blijven me veel meer bij!

  2. Ik heb mijn reading challenge heel bewust al een stuk lager ingesteld dan wat ik afgelopen jaar gelezen heb. Die challenge is voor mij ook vooral een leuk middeltje om achteraf te zien hoeveel ik eigenlijk gelezen heb, want omdat het een van mijn grootste hobbies is, is dat best wel veel.

    Daarbij wilde ik eigenlijk ook meer mijn eigen boeken gaan lezen, maar dat er zoveel leuke Netgalleyboeken en mijn eerste ‘echte’ recensieboeken langskomen helpt daarbij niet haha. Het scheelt wel dat ik ook daarbij alleen boeken wil lezen die ik zelf ook echt wil lezen (en het Netgalley-boek dat ik nu aan het lezen ben, heb ik al aan mijn man doorgespeeld dat die toch echt gekocht moet worden, hij gaat dat boek ook leuk vinden!) Maar inderdaad, ik wil lezen voor mijn ontspanning, niet voor het veel boeken lezen.

  3. Met dit stuk heb je me echt even aan het denken gezet.Ik loop 5 boeken voor op mijn challenge en betrap mezelf erop dat ik vaak bezig ben met ”vandaag wil ik tussen dan en dan zoveel pagina’s lezen” terwijl ik me ook wel eens afvraag WAAROM ik dat eigenlijk doe, want het lezen wordt er niet per se leuker op. Ik ga er nog even verder over nadenken. Misschien moet ik het ook maar eens gaan proberen, alleen lezen als ik echt wil lezen en voor de rest gewoon niet. Kwaliteit boven kwantiteit.

  4. Ik ben het helemaal met je eens! Lezen en bloggen doe je met name voor je eigen plezier (en zo niet, dan doe je jezelf toch een beetje te kort). Ik doe zelf mee aan een reading challenge, maar meer om mezelf te stimuleren ook eens wat anders te lezen en me verder te ontwikkelen. Dat gaat de goede kant op, en daar heb ik ook plezier in. Categorieën of boeken waar ik echt niks aan vind, die lees ik niet en kom je dus ook niet tegen op mijn blog. Wel vind ik het leuk om daar eens wat van tegen te komen op andere blogs. Zo leren we ook allemaal een beetje van elkaar. Het leven is te kort voor stomme dingen 🙂 Enjoy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.