Recensie: The Light Between Oceans – M.L. Stedman

Titel: The Light Between Oceans
Auteur: M.L. Stedman
Taal: Engels
Aantal pagina’s: 343
Jaar: 2012
Genre: (Historische) roman

After four harrowing years on the Western Front, Tom Sherbourne returns to Australia and takes a job as the lighthouse keeper on Janus Rock, nearly half a day’s journey from the coast. To this isolated island, where the supply boat comes once a season and shore leaves are granted every other year at best, Tom brings a young, bold, and loving wife, Isabel. Years later, after two miscarriages and one stillbirth, the grieving Isabel hears a baby’s cries on the wind. A boat has washed up onshore carrying a dead man and a living baby. 
Tom, whose records as a lighthouse keeper are meticulous and whose moral principles have withstood a horrific war, wants to report the man and infant immediately. But Isabel has taken the tiny baby to her breast. Against Tom’s judgment, they claim her as their own and name her Lucy. When she is two, Tom and Isabel return to the mainland and are reminded that there are other people in the world. Their choice has devastated one of them. 

Zondag plaatste ik al een blogpost over The Light Between Oceans. Een tijd geleden kocht ik dit boek doordat ik was aangetrokken tot de prachtige hardcover en de positieve recensies. Bovendien wordt het boek nu ook verfilmd. En omdat ik meer uit mijn eigen boekenkast aan het lezen ben, pakte ik The Light Between Oceans uit de kast. En ik heb zeker geen spijt gehad, dit boek was bovendien ook niet een gevalletje ‘ik wou dat ik het eerder had gelezen‘.

Tom Sherbourne heeft gevochten in de Eerste Wereldoorlog en is op zoek naar een rustig leven. Hij vindt een positie als vuurtorenwachter op Janus Rock, een klein en afgelegen eiland in Australië. Op het vasteland ontmoet hij Isabel. Ze worden verliefd, ze trouwen en Isabel gaat mee naar het verlaten Janus Rock. Isabel wil enorm graag kinderen, maar miskraam na miskraam krijgen ze. Kort na de derde miskraam arriveert een bootje met een dode man en een baby. Tom wil alles volgens het boekje doen en de baby en de man rapporteren, maar Isabel wil wanhopig graag de baby houden en opvoeden als hun eigen kind. Tom stemt tegen beter in. Maar dan pas begint de ellende echt…

Je bent of verliefd op dit boek of je vindt het saai. Ik denk dat ik bij de eerste categorie hoor. Ja, inderdaad er gebeurt relatief weinig in het boek en het kabbelt eerder voort dan dat er duidelijke climaxen zijn. Maar waardoor je op dit boek verliefd wordt is de prachtige schrijfstijl en rustige omschrijvingen van locaties. De zee en de vuurtoren voelen op een gegeven moment niet meer aan als locatie, maar zijn hoofdpersonen geworden met hun eigen taak.

Verder vind ik dat de hoofdpersonen erg goed geschetst zijn. Je voelt Toms vertwijfeling: hij wil zo graag het goede doen, maar hij wil ook zijn vrouw Isabel gelukkig maken en uiteindelijk leidt hij enorm onder het geheim. Ik kon me veel minder inleven in het karakter van Isabel, maar haar persoon was wel te begrijpen. Haar instabiele gesteldheid en drang om moeder te zijn zijn verantwoordelijk voor veel acties van het boek. Maar ook een belangrijk personage op het vasteland had diverse lagen.

De trailer van het boek geeft eigenlijk al best veel van het verhaal weg, dus als je nu meteen nieuwsgierig bent, dan raad ik je aan om het boek zonder de trailer te lezen. Het is duidelijk een boek om bij te huilen, een boek met een heleboel ellende, maar het is ook een boek met een prachtige schrijfstijl en een verhaal waar je zelf ook gaat denken: wat is het beste voor Lucy? Hoe zou ik dit oplossen?

The Light Between Oceans behandelt duidelijk andere onderwerpen dan de ‘typische’ Young Adult. Toch zou ik het boek aan iedereen die van lezen houdt aanraden door de prachtige schrijfstijl, door het feit dat je door het boek heen vliegt en doordat je je helemaal in gaat leven in de moeilijke kwestie waar het verhaal om draait. ★★★★

Nieuwsgierig geworden? Meer informatie op Goodreads – Bol.com

2 reacties op “Recensie: The Light Between Oceans – M.L. Stedman

  1. Pingback: The Light between Oceans – SterrenBoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>