Mag je geld vragen voor je recensie exemplaren?

Categorieën Column

Het is een fase waar een boekenblogger (of misschien beter algemeen gezegd: een boekenliefhebber) vroeg of laat mee in aanraking komt: je hebt teveel boeken en je besluit dat er echt een paar weg moeten. En of je dat nou met tranen en verdriet doet of met een grote opluchting, feit blijft dat die boeken ergens moeten blijven. Misschien past het ook wel een beetje bij de hype die de laatste tijd de ronde schijnt te doen: het idee dat je niet spullen moet verzamelen, maar herinneren. En al die spullen die ik bezit kunnen beklemmend werken. En dat beklemmende gevoel zit er vooral in dat ik aan de ene kant inzie dat ik teveel spullen heb, maar aan de andere kant maar heel minimaal in staat ben om spullen weg te doen.

Maargoed, ondertussen heb ik een stapel verzameld met boeken die ik zelf niet meer hoef. Alleen staat die stapel nog steeds thuis ergens in een opberghok, omdat ik nog niet zo goed weet wat ik er mee moet. Sommige boeken wil ik weggeven aan vriendinnen, maar van anderen boeken is er niemand in mijn directe omgeving die ik er plezier mee kan doen. Wat moet ik ermee?

Weggeven aan boekenbloggers? Dat is zeker een goede optie, maar verzendkosten kunnen zeker oplopen en ik heb het niet zo op boekige events waar ik de boeken mee naartoe zou kunnen nemen. Verkopen dan? En dan komt er een gevoelig punt omhoog kruipen. Zo vind ik het geen probleem om boeken tweedehands te verkopen die ik zelf heb gekocht. Maar boeken die ik heb gewonnen met een winactie of die ik als recensie exemplaar heb verkregen, dat stuit me tegen de borst. En ik wil bij het geld vragen van  recensie exemplaren even wat nader stilstaan.

Nog steeds in mijn hoofd zit een recent artikel van Joany over geld verdienen met je blog. En aan de ene kant snap ik het verlangen en de drang van bloggers om geld te verdienen met hun blog omdat er toch zoveel tijd en energie in gaat zitten. Aan de andere kant ben ik bang voor de gevolgen van het verkopen van recensie exemplaren. Ik kan het gevoel niet snel van me afschudden dat ik door recensie exemplaren te verkopen misbruik maak van mijn voorrechten als boekenblogger. Ik heb die boeken gekregen om ze te lezen, niet om er geld aan te verdienen. Dan had de uitgever het boek beter direct kunnen verkopen. Bovendien kan dan de verleiding ontstaan dat ik recensie exemplaren aanvraag puur om ze na het lezen te verkopen.

Maar ik zit niet alleen in mijn maag met wat ik allemaal zou kunnen aanrichten door recensie exemplaren te verkopen. Ik heb het gevoel dat er steeds meer bloggers zijn begonnen puur om het krijgen van recensie exemplaren. Als het verkopen van recensie exemplaren normaal zou worden, dan komen er misschien wel steeds meer bloggers die gaan azen op het winst maken op recensie exemplaren. En dat zou mij duidelijk geen leuke ontwikkeling lijken. Ik speel ook nog steeds met de gedachte om me helemaal af te keren van recensie exemplaren, om helemaal mijn eigen pad te trekken. Om te laten zijn dat het niet om contact met uitgeverijen en recensie exemplaren hoeft te draaien. Maar tot nu toe zijn er enkele uitgeverijen die boeken uitgeven die ik heel graag wil lezen en waar ik graag van mijn positie als boekenblogger van gebruik zou willen maken. Wie weet zet ik die stap wel ooit.

Brengen naar de kringloop dan? Eigenlijk worden de boeken dan nog steeds verkocht, maar ik krijg er niets voor en anderen kunnen toch koopjes jagen. Ik koop zelf ook regelmatig met plezier boeken bij de kringloop. En momenteel denk ik dat dit voor mij de meest bevredigende oplossing is.

Ik heb het gevoel dat het verkopen van recensie exemplaren duidelijk not done is, maar weinig openlijk over wordt gediscussieerd op blogs. Zelf voel ik me niet prettig bij het verkopen van recensie exemplaren, het gaat me niet om geld. En ik zou dan liever geld verdienen via commissies van bol.com.

Wat vind jij van het verkopen van recensie exemplaren?

13 gedachten op & ldquo;Mag je geld vragen voor je recensie exemplaren?

 1. Ik vind het verkopen van recensie-exemplaren ook not done. Natuurlijk is het ergens een betaling geweest van je recensie, maar je verkoopt ook je cadeaus niet, toch? Ik vind het niet eerlijk tegenover uitgevers en andere boekenliefhebbers toe. Ik geef ze weg, organiseer winacties of breng ze naar de kringloop. Of ik neem ze mee naar ruildagen. Dan maak ik er hoe dan ook een ander blij mee. 🙂

 2. Ik vind dat je recensie-exemplaren niet mag verkopen. Ik geef deze boeken tegenwoordig aan mijn leeshelden, een groepje kinderen dat extra boeken voor mij leest in ruil voor een recensie. (bovenop de boeken die ze al zelf lezen). Hiermee komt er nog meer reclame voor een boek. De verzendkosten zijn inderdaad hoog, daarom verstuur ik meerdere boeken tegelijk. Dan wordt het relatief goedkoper. Zoiets zou je ook met andere boekbloggers bijvoorbeeld kunnen doen…

 3. Tja, op een gegeven moment staat je boekenkast gewoonweg vol en wil je ruimte maken voor nieuwe boeken. Ik ben geen echte boekenblogger, dus krijg geen recensie-exemplaren, maar heb de afgelopen tijd wel wat boeken gewonnen bij winacties. Als ik die dan uit heb, ruil ik ze meestal met familie/vrienden, want door verkopen vind ik ook weer zo wat. En met het ruilen maak je 2 mensen blij: zij krijgen vaak een van de nieuwste boeken en ik heb dan ook weer een ander boek te lezen!

 4. Ik heb daar de ideale oplossing voor: ik neem ze mee naar mijn werk. Echt een fijne manier om het boekenaanbod op mijn school lekker actueel te maken. Maar soms heb ik zóveel boeken, dan ga ik gewoon naar een Kringloopwinkel.

 5. Mijn boekenkast puilt soms ook uit. Mijn recensie exemplaren breng ik dan meestal naar een Bookspot. Ik moet dan alleen uitkijken dat ik niet weer met een stapel andere boeken terugkom 😉

 6. Ik geef ze weg, dat kan gericht aan iemand, maar ook via bookcrossing. Het fijne van recensieexemplaren is dat ik daardoor ook wat recentere boeken kan crossen, omdat ik meestal alleen de boeken (nieuw) koop die ik ook echt wil houden – en kringloopboeken zijn vaak wat ouder.

 7. Nee, recensie-exemplaren verkopen vind ik niet kunnen: ik geef ze meestal cadeau. En sowieso neem ik net als Anneke vaak boeken mee naar school voor de bieb daar!

 8. Ik geef ze meestal weg of ik breng ze naar de kringwinkel. Dat idee om helemaal te stoppen met recensie-exemplaren speelt me ook al een hele tijd door het hoofd, maar ik zou het jammer vinden om die leuke contacten die ik nu heb met uitgevers en schrijvers kwijt te raken. En ja, soms is het gewoon te handig om als boekblogger recensieboeken te kunnen aanvragen.

 9. Ik vind recensie exemplaren verkopen ook echt niet kunnen. Als ik mensen ken die ze graag willen hebben geef ik ze aan hen, en anders breng ik ze naar de Kringkoop.

 10. Als je andere mensen de boeken laat kopen, kunnen deze mensen voor een lager bedrag toch lezen, als ze nieuwe boeken niet kunnen betalen. Voor het geld dat je ermee verdient, kun je zelf weer boeken kopen, die je niet hebt gekregen, maar wel nieuwsgierig naar bent. Weggeven is leuk, maar daar verdienen de schrijvers uiteindelijk toch ook niet meer aan?! En laat er af en toe 1 gewoon als verrassing ergens liggen of bij bookcrossing (kun je m nog volgen ook).

 11. Ik denk inderdaad dat het geen goed idee is om recensie-exemplaren te verkopen, zeker niet in het geval dat het nog niet het echte boek is, maar een proefdruk. Op vele Engelse proefexemplaren staat zelfs uitdrukkelijk ‘Not to be sold’.
  Het beste lijkt me om die boeken gewoon weg te geven aan vrienden en familie of aan de kringloopwinkel. Op deze manier help je andere mensen om ook te kunnen genieten van boeken zonder dat het extreem duur moet zijn. Ik geef zelf regelmatig boeken aan de oxfam-boekenwinkel bij mij in de buurt en daar gaat de opbrengst van naar het goede doel.
  Een andere optie is natuurlijk nog altijd weggooien, maar dat is helemaal uit den boze, want een boek dat één keer gelezen is kan nog een hele tijd mee.

 12. Ik weet nog steeds niet goed wat ik van die hele wel/niet verkopen van recensieboeken-kwestie moet denken. Langs de ene kant snap ik bovenstaande reacties wel én ik geef ook het merendeel van mijn afgeschreven boeken aan vrienden/familie, de kringloopwinkel of de plaatselijke bibliotheek.

  Langs de andere kant zorgen die drie opties er ook voor dat andere het boek niet nieuw zullen aanschaffen. Ze krijgen het, doen een Kringloopkoopje of ontlenen het in de bibliotheek. Ik heb dus ook al enkele boeken verkocht (daar vraag ik dan niet meer als 3 à 4 euro/stuk voor) en wat ik hieraan verdien gaat in mijn boekenbudget waarmee ik zelf wel nieuwe boeken aanschaf.

  In het begin heb ik hier heel lang over getwijfeld – maar vermits ik wegens gezondheidsredenen niet in staat ben om te werken heb ik ook geen eigen inkomen. Mijn boekenbudget bestaat dus uit het geld dat ik met Kerst en mijn verjaardag cadeau krijg en héél af en toe van boeken die ik verkoop.

  Mocht er in mijn omgeving een boekenruil-evenement worden georganiseerd dan zou dit me zeker aanspreken. Maar veel boeken met je meesleuren is ook niet zo handig wanneer je met je spieren -en gewrichten sukkelt.

 13. Een andere optie is schenken aan de bib. Doe ik heel vaak en ze zijn er heel gelukkig mee. Bij sommige uitgevers kun je van de lijst geschrapt worden als ze je betrappen op verkopen van recensie exemplaren. Het is not done. Het blijft een gevoelige kwestie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.