Praten over Bloggen #12: De blogdip, blogpauze en ‘is dit het nou?’

Praten over Bloggen is een regelmatig terugkerende rubriek op De Pagina Omslaan waarin ik punten uit het boekenbloggen wil bespreken. Dat kan zijn in de vorm van tips, vragen of meer een kritische noot. De laatste Praten over Bloggen had de titel: Hoe persoonlijk moet je boekenblog zijn? En na een tijdje een blogpauze van mezelf vond ik het een slim idee om deze Praten over Bloggen rubriek weer op te laten leven met dit onderwerp. Bovendien goed nieuws: ik heb mijn scriptie met een voldoende afgesloten en daarmee al mijn vakken afgerond voor econometrie! Voordat ik afgelopen jaar begon met twee bachelors had ik er vertrouwen in dat ik het kon, maar dat ik het ook nog zonder herkansingen en met goede cijfers af heb kunnen ronden had ik totaal niet verwacht.

Back to topic: de blogdip en blogpauze. De maand juni en begin van de maand juli heb ik een blogpauze gehouden, met name door bovengenoemde scriptie en de laatste vakken voor Grieks en Latijn van het eerste jaar. Ik zat er gewoon een beetje doorheen door alle drukte en mijn blog voelde aan als een verplichting. Een verplichting die ik niet kon nakomen. 1 juli ging ik vervolgens op vakantie en ik besloot die blogpauze nog iets verder door te trekken dan alleen de maand juni. En weet je.. die blogpauze voelde echt goed.

loebvenus

Het voelde niet alleen fijn voor mijn andere verplichtingen dat ik de verplichting van mijn blog even naast me neer kon leggen. Nee, het voelde ook fijn voor mijn blog zelf. Ik realiseerde me dat ik de laatste tijd had geblogd in gestolen tijd en ook een beetje met mijn laatste inspiratie. Ik had niet de tijd om rustig na te denken over wat ik wilde doen. En hoewel ik niet wil zeggen dat ik echt in een blogdip zat, zat het er wel een beetje tegenaan. Doordat ik te weinig tijd had, had ik minder plezier in het bloggen en twijfelde ik ook over mijn artikelen en of ze wel de moeite waard waren om te lezen.

En weet je. Ik denk dat zo’n blogdip of een bijna-blogdip heel natuurlijk kan zijn en iets waar veel mensen wel eens tegenaan lopen. Noem het een blogcrisis, een blogdip of geef het een fancy naam, ik denk dat veel bloggers op een punt met hun blog komen dat ze denken: is dit het nou? Voel ik me gelukkig bij de koers die mijn blog voorlopig vaart? En ik ben van mening (ook in het ‘gewone’ leven) dat als het antwoord op die tweede vraag nee is, je de dingen moet omgooien. Aan de andere kant: deze vragen kunnen ook een tijdelijk moment van twijfel zijn, een moment van onzekerheid zijn. En dan is het misschien slim om te zeggen: we gooien er tijdelijk de stekker uit en nemen even een break. Even een break om rustig na te denken wat je wil en waar je heen wilt.

En als je dan terugkomt.. Dan kom je sterker terug. Ja, misschien verlies je wat volgers. Maar moet je dat erg vinden? Moet je alleen maar willen groeien in aantallen of wil je groeien in kwaliteit? Ik lig niet zo wakker meer van bezoekersaantallen. Ik weet dat er mensen zijn die mijn blog lezen en daar ben ik blij en dankbaar om, maar ik wil niet goedkope artikelen schrijven om meer bezoekers te trekken. Ik wil dat mensen mijn blog lezen om mijn ideeën, om de boeken die ik lees en de dingen die ik deel. Dit dwaalt echter een beetje af van het algemene idee van een blogdip en een blogpauze en gaat meer over de ideeën die in mijn hoofd rondgaan.

Maar misschien wil ik gewoon wel zeggen met deze blogpost dat een blogdip, een blogpauze en de vraag of dit het nou wel is hele wezenlijke dingen zijn die gewoon bij het bloggen horen en dat het ook helemaal niet erg is als je daarmee te maken krijgt. Het is een proces. Het is een hobby. Het is misschien ook wel een kleine bron van inkomsten of een platform om je in de uitgeverswereld bekend te maken. Maar je moet altijd dingen doen waarmee je gelukkig wordt. Of dat op grote schaal is om te besluiten een hele andere studie te gaan doen, omdat je niet gelukkig bent bij de huidige, ook al ben je al ver gevorderd.. Of op de schaal van je blog dat je niet gelukkig bent met je huidige koers.. Dan moet je daar over nadenken en doen waar je de meeste voldoening uit haalt.

Heb jij wel eens te maken gehad met een blogdip of blogpauze?

9 reacties op “Praten over Bloggen #12: De blogdip, blogpauze en ‘is dit het nou?’

  1. Op onze blog komen al iets van een halfjaar amper stukken online, dus we hebben inmiddels een erg lange blogpauze. Eerst vond ik dat jammer, maar nu die druk eraf is, vind ik het eigenlijk wel goed zo. Nu vind ik dat stukje internet gewoon leuk om later op terug te kijken, en als ik heel graag iets wil schrijven, is het er altijd nog. :)

  2. Ik heb het ook wel gehad, de laatste maanden een paar keer, dat ik even minder blogde. Het zorgde bij mij ook voor rust, en dat de ideeën ook echt weer gingen stromen, al merkte ik ook dat het voor mij moeilijker wordt om weer te beginnen als ik uit de flow ben. Maar ja, als ik uit die flow ben, ben ik er ook uit als ik er toch wat uit probeer te persen. Of zo. Ik vond het in ieder geval wel fijn om los te kunnen laten, en gelukkig heeft het me niet veel volgers gekost ;-)

  3. Ik heb ook twee maanden lang bijna niet geblogd. Ik kon echt geen goede stukken schrijven terwijl ik ondertussen 36 uur werkte en nog een scriptie moest schrijven. Ik snap alle dingen die je zegt helemaal!

  4. Ik denk dat het wel eens goed is om een blogpauze te houden, want soms loop je er inderdaad gewoon tegenaan. Ik heb een maand blogpauze gehouden, nog niet zo lang geleden maar nu ik alweer actief. Soms is het gewoon nodig xxx

  5. Met een blogdip heb ik tot nu toe nog niet te kampen gehad. Wel heb ik steeds vaker dat het lezen me minder goed afgaat doordat ik een fysiek slechtere periode heb. Al valt daar op de blog zelf doorgaans niets of weinig van te merken dankzij het vooruit bloggen.

  6. Ik had de laatste weken ook een beetje last van een blogdip, vooral door te veel willen bloggen. Dat heb ik kunnen oplossen door het weer meer op gevoel te doen in plaats van met systeempjes en dat bevalt goed!

  7. Pingback: Praten over Bloggen #13: moet je als blogger in het midden van de actualiteit staan om groot te worden? | De pagina omslaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>