Je eigen fantasie prikkelen: een incompleet boek

Categorieën Column

In deze zomervakantie heb ik al twee incomplete boeken gelezen: If not, Winter van Anne Carson en Sappho en The Epic of Gilgamesh. Wat ik hier bedoel met incompleet is dat ze niet voor de volle 100% zijn overgeleverd. We hebben bits and pieces en moeten verder zelf puzzelen hoe het hele verhaal of gedicht in elkaar zit. En weet je, eigenlijk vind ik het heel leuk dat ze niet compleet zijn.

Begrijp me niet verkeerd, ik zou een gat in de lucht springen als we een papyrusrol of een kleitablet zouden vinden dat zou zorgen dat we weer meer informatie hebben om het verhaal van Gilgamesh of één van de gedichten van Sappho completer te maken, toch vind ik dat er ook heel veel leuks zit in een niet compleet verhaal. Ik vind dan ook niet dat je een verhaal naast je neer moet leggen simpelweg omdat het niet af is of omdat je niet ieder woord hebt.

Want een niet compleet verhaal, dat prikkelt je fantasie, dat zorgt dat je zelf gaat nadenken, gaat puzzelen. In de eerste plaats dat je kan gaan puzzelen over de woorden die wel overgeleverd zijn en zo kan gaan kijken wat de strekking is van het gedicht of verhaal. Maar aan de andere kant kan je ook gaan puzzelen over de woorden die niet overgeleverd zijn en kijken wat de mogelijk missende woorden zijn. Ik heb een beetje het gevoel alsof je hier zelf ook een beetje een schrijver van het boek mee wordt. Jij doet mee in het nadenken wat er in het origineel gestaan zou hebben. En tegelijkertijd ben je natuurlijk een fancy detective.

En ik vroeg me af of het niet leuk zou zijn als je in eigentijdse boeken ook eens zoiets zou meemaken. Dat er opeens een stuk van het verhaal ontbreekt. Dat opeens de naam van een personage op een cruciaal moment is weggevallen en dat je niet weet waar het over gaat. Of dat er opeens een hiaat in het plot is en je je koortsachtig afvraagt wat er is gebeurd. Hoewel, dat laatste zie je dan weer wel dat terugkomt in de huidige literatuur. En ik denk dat het goed is, ik denk dat het leuk is dat de lezer wordt uitgedaagd om na te denken, om te denken wat er mist of welk deel de schrijver met opzet heeft overslagen. Zo raak je des te meer verwikkeld in het verhaal en dat kan alleen maar positief zijn voor een boek.

Wat vind jij ervan als een boek opeens heel stuk overslaat in het verhaal en jij zelf maar moet uitvogelen wat er is gebeurd?

5 gedachten op & ldquo;Je eigen fantasie prikkelen: een incompleet boek

  1. Hm op de manier die jij beschrijft wil ik wel eens proberen. Maar of het favo word. Denk het niet.
    Daarvoor erger ik mij te veel aan de fouten, die daar op lijken.
    Maar inderdaad het houd je wel wakker.
    En het idee om je eigen fantasie erbij te gebruiken spreekt me ook wel aan.
    Als ik het boek ooit te pakken krijg ga ik het zeker proberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.