Lezen buiten je comfortzone #2

Categorieën Column

Mei 2015 plaatste ik de eerste blogpost met de titel Lezen buiten je comfortzone en hoewel ik het afgelopen jaar regelmatig terug ben gekomen op deze blogpost of in ieder geval op dit fenomeen, vond ik dat ik vandaag weer wat nieuwe stof tot schrijven had. De strekking van het artikel uit mei 2015 was ongeveer dat ik het fijn vond om af en toe buiten mijn comfortzone te lezen. Want als je altijd in je comfortzone leest, dan kan je naar mijn mening veel sneller in een leesdip raken, doordat je bijvoorbeeld net de geweldigste dystopische YA ooit gelezen hebt en iedere andere dystopische YA niet anders dan tegen kan vallen.

Eerst is de vraag: lees ik nog steeds buiten mijn comfortzone? Geef een eerlijk antwoord. Eerlijk antwoord. Eerlijk. Uhh.. Nou, eigenlijk niet echt heel erg? Laat ik de boeken erbij pakken die ik in 2016 heb gelezen: Fantasy, historische romans, YA, klassiekers… Dat is juist eerder mijn standaardstraatje! Het enige boek dat ik misschien niet zo snel bij mezelf gezocht zou hebben was The Light Between Oceans van M.L. Stedman, wat je waarschijnlijk meer de roman kant op gaat dan de historische roman kant. Maar eigenlijk heb ik dat boek vooral gelezen omdat hij in mijn boekenkast stond. Jaren terug had ik The Light Between Oceans voor een flutprijsje en met een prachtige cover gescoord op het boekenfestijn. Maar als ik niet meer veel buiten mijn comfortzone lees, wat is dan het nut van deze blogpost buiten het feit dat ik een blogpost uit 2015 aan het promoten ben?

Mijn comfortzone is wat breder geworden. Dit statement is misschien wat discutabel. Als je genres gaat tellen is mijn comfortzone misschien niet of amper breder geworden, maar voor mijn gevoel heb ik een veel breder scala van boeken om uit te kiezen. Niet alleen blijft Young Adult veel breder worden in de boeken die worden uitgegeven (hoewel ik daar ook steeds kritischer op ben geworden), ook heb ik me veel meer verdiept in de klassiekers. Hierbij wil ik niet meteen zeggen dat ik alle klassiekers leuk vind, toch zijn het weer heel ander soort boeken dan bijvoorbeeld Fantasy en heb ik het gevoel dat ik enorm afwisselend lees.

Die comfortzone ligt niet vast, rekt wat uit, krimpt wat in. Die comfortzone kan helemaal ondersteboven worden gekieperd na het lezen van een bepaald boek. Het maakt ook niet zoveel uit. We houden van lezen en daar gaat het om.

1 gedachte op & ldquo;Lezen buiten je comfortzone #2

  1. Ik heb een hele brede leessmaak, dus lezen buiten mijn comfortzone is niet altijd gemakkelijk. Daarvoor moet ik echt een thriller oppakken en dat lees ik totaal niet graag. Op die manier wordt lezen buiten de comfortzone echt een marteling! Wel probeer ik altijd af te wisselen in wat ik lees; niet te veel YA op een rijtje, naast Science Fiction ook literatuur en romans, recent verschenen boeken en klassiekers, .. etc. Op deze manier blijft lezen een heerlijke ervaring, zonder dat ik mezelf moet dwingen een thriller te lezen!

    PS. Station Elf is echt zo’n mooi boek <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.