Recensie: Delirium – Lauren Oliver

Titel: Delirium (In NL Delirium Amoris)
Auteur: Lauren Oliver
Serie: Delirium #1
Taal: Engels
Aantal pagina’s: 441
Jaar: 2011

Ninety-five days, and then I’ll be safe. I wonder whether the procedure will hurt. I want to get it over with. It’s hard to be patient. It’s hard not to be afraid while I’m still uncured, though so far the deliria hasn’t touched me yet. Still, I worry. They say that in the old days, love drove people to madness. The deadliest of all deadly things: It kills you both when you have it and when you don’t.

Lena is bijna 18 en dat betekent dat het bijna tijd is om genezen te worden van de meest verderfelijke ziekte die er bestaat. De ziekte die de mensheid ten gronde heeft gericht. Liefde. Lena kan niet wachten tot ze genezen kan worden. Waar ze nu nog wel eens moeite heeft met haar leven, is dat straks allemaal voorbij. Geen last van het feit dat ze zo klein is, dat iedereen naar haar vriendin kijkt in plaats van naar haar… En weg zal ook haar onzekerheid zijn.

Maar dan gebeuren er zaken die Lena’s hele leven langzamerhand overhoop gooien. Lena komt in conflict met zichzelf te staan: ze begint de eerste symptomen van de ziekte te krijgen, maar tegelijk vraagt ze zich af in wat voor mate liefde eigenlijk wel een ziekte is? Het mooie van Delirium vond ik dat Lauren Oliver met Lena een heel sterk karakter heeft neergezet. Lena heeft in eerste instantie zin in de genezing van de ziekte (en de gevolgen die erbij horen). En er is niet één zuchtje wind voor nodig om Lena aan het wankelen te brengen. Nee steeds verder gebeuren er zaken die ervoor zorgen dat Lena langzaam aan anders tegen de dingen in de wereld aan gaat kijken.

Wat nog een pluspunt van dit boek is, is de schrijfstijl van Lauren Oliver. Het boek leest lekker vlot door en is zeer meeslepend, het is moeilijk Delirium weg te leggen! Maar als bonusje heb je er ook nog mooi geformuleerde zinnen bij. Mooie gedachtegangen. Aan het begin van ieder hoofdstuk vind je een ‘quote’ uit een van de boeken van de overheid of een rijmpje uit de maatschappij waarin Lena leeft. Dit vind ik altijd erg leuk om te lezen.

Het enige waar ik moeite mee had in dit boek, waren de emoties van de mensen die genezen zijn. Als ze geen liefde kunnen voelen, kunnen ze eigenlijk ook geen haat voelen. Of zoiets wordt ergens beschreven. Maar aan de andere kant vind je soms toch iets wat op liefde lijkt. En er zijn ook een stel bewakers die gewoon ‘voor de fun’ een hond vermoorden…

Ik kan dus zeggen dat Delirium een echte pageturner is met een origineel verhaal. Lauren Oliver heeft met Lena een ijzersterke hoofdpersoon neergezet die niet zomaar door de eerste de beste gebeurtenis van haar idealen afraakt. Ik ben al helemaal benieuwd naar deel 2 in de serie. Dit boek krijgt van mij: ★★★★.

12 reacties op “Recensie: Delirium – Lauren Oliver

  1. Een heel mooi boek maar ik heb het (helaas) niet gelezen. Had deel twee Pandemonium gewonnen en ben dus daarin begonnen. Het was best te volgen maar het duurde toch even eer ik het begreep. Ik vond het een prachtig boek en heb er echt van genoten. Om nu nog deel één te gaan lezen vind ik wat raar. Maar door jouw recensie kan ik een beetje meegenieten.

  2. Ik vond Delirium ook een mooi boek, het was mijn eerste dystopische YA-boek dat ik las. Maar na deel een vind ik de serie erg afzwakken en ik vind inderdaad ook dat de emoties van de genezen mensen soms niet helemaal kloppen.

  3. Ik ben nog steeds in dit boek bezig (nog 90 pagina’s te gaan!) en vind hem erg leuk. Ben ook benieuwd naar Pandemonium!

    > Bovenaan staat trouwens bij je titel “Divergent”, haha :)

  4. Het is een beetje een apart onderwerp, en alhoewel ik ‘voor ik val’ van dezelfde schrijfster echt niks vond, lijkt deze me wel interessant. Ik denk dat ik hem nog wel ga lenen bij de bibliotheek!

    • Voor ik val heb ik nog niet gelezen, maar hij stond eigenlijk wel op mijn lijstje, aangezien ik vind dat Lauren Oliver erg mooi schrijft. Ben benieuwd of ik dezelfde mening als jij heb!

  5. Pingback: Recensie: Pandemonium – Lauren Oliver | De pagina omslaan

  6. Pingback: Recensie: Requiem – Lauren Oliver | De pagina omslaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>